Jdi na obsah Jdi na menu
 


K výrobě budeme potřebovat tento materiál (ceny orientační):

  • petardu "MEGA" - 5Kč/ks
  • toaletní papír - 5Kč/ks
  • smirkový papír se zrnitostí okolo 120
  • karton
  • lepidlo
  • zápalky značky "COWBOY" (samoškrtací) - 3Kč/40ks
  • kroužky na klíče - 2Kč/ks
  • hrách, čočku, nebo něco podobného - 20Kč/kg
  • formu (viz níže)

Postup:

1. tvorba "kostry" granátu : jedná se v podstatě o dva papírové "odlitky" které dají granátu ten správný tvar. Na jejich výrobu jsem použil toaletní papír, kvůli jeho dostupnosti a snadné manipulaci. Jako forma je ideální krabička na kuličky značky KWC (je jich tam necelá tisícovka), také můžete použít láhev od nápoje "GRANÁT", ale ta nevypadá zdaleka tak dobře. Formu podélně rozřežte tak, aby jste dostali dvě stejné poloviny. Poté si v nějaké nádobě rozmíchejte toaletní papír s vodou, až vznikne relativně homogenní kaše. (z průměrné ruličky by jste měli mít dostatek materiálu na tři granáty) Tu poté zbavte přebytečné vody (třeba ji sceďte přes látku, nebo prostě vymačkejte) a dostanete hmotu o konzistenci podobné těstu na pečení. Pokud máte formy na tři granáty (=6), tak "těsto" rozdělte na sedm stejných dílů. V každé formě ji prsty rovnoměrně namačkejte na všechny stěny. Sedmý díl použijte na zaplnění zbylých nebo problematických míst - třeba vrchní části (hrdlo formy). Všechno nechte dobře vyschnout - na topení stačí i jeden den. Potom formy opatrně prohýbejte, aby se od nich papír odlepil. (někdy drží jako čert a jindy vypadne klidně sám) Obě půlky k sobě důkladně přilepte a žiletkou nebo ostrým modelářským nožem seřízněte a zarovnejte vršek.

2. škrtátko [obr. A]: na pruh kartonu širokého asi 6cm, přilepte smirkový papír o šířce cca 2.5cm. Karton se smirkem nastříhejte na proužky o šířce asi 1.2cm (průměr megy). Každý proužek přehněte na dvě stejně dlouhé části a navlečte na něj kroužek na klíče. Slepte obě poloviny kartonu k sobě, ale tak aby se lepidlo nedostalo ke kroužku. Pokud se karton v místě ohybu natrhl, tak jej pro jistotu přelepte lepidlem. (aby při zapalování kroužek neprotrhl papír) Tím máte škrtátka hotová.

šrkátko

3. trhací mechanismus [obr. B]: nastříhejte si asi 8cm dlouhé a necelých 1.5cm široké proužky kartonu. Uprostřed jej dvakrát přehněte, aby střední část byla dlouhá asi 1.6cm. (tak aby se tam vešlo škrtátko) Konce proužku se vyplatí sestřihnout do špičky, protože rohy mohou dělat později problémy - při zasouvání megy do granáu. Jestli máte kvalitní lepidlo, tak na zápalnou část megy nalepte hlavičku zápalky (nebo i dvě). Pokud budete mít obavy, že by tam nemusela dostatečně držet, tak do papírového proužku udělejte hřebíkem dírku, kterou provlečete zápalku a zakápnete lepidlem. Škrtátko položte na zápalkovou hlavičku a jednu delší část papírového proužku přilepte k petardě. Po zaschnutí přilepte i druhou část proužku, tak aby kartonový proužek dostatečně tlačil škrtátko na hlavičku zápalky. Jestli jste postupovali správně, tak by mělo být zapalování plně funkční.

mechanismus

4. nyní dáme všechno dohromady [obr. C]: papírové tělo granátu naplňte asi do tří čtvrtin hrachem (čočkou, kuličkami,... čím chcete) a zasuňte dovnitř megu se zapalováním. Nejlépe to jde, když zasunete jen část, potom všechno otočíte dolů hlavou a zatlačíte zbytek megy na své místo. (po otočení se všechen hrášek sesype k hrdlu a u dna zůstane vzduch, takže to jde mnohem lépe) Celou dobu si dávejte pozor, aby jste náhodou všechno neodpálili :). Hrdlo okolo megy napěchujte hráškem tak, aby uvnitř bylo co nejméně místa. V opačném případě vám může celý granát nepříjemně štěrchat. Celé hrdlo okolo megy zalepte štědrou dávkou lepidla. (opravdu nešetřete, jednou se mi stalo, že když jsem trhl za kroužek, tak jsem vytáhl celou megu)

celek

5. teď by jste měli mít v podstatě hotový granát. Stačí ho už jen nabarvit. První barva, kterou jsem vyzkoušel, byla černá tempera (asi nejlevnější způsob). Celý granát jsem natřel a jedninný problém byl s lepidlem - barva na něm moc nechce držet, ale stačí trochu trpělivosti a všechno je v pořádku. Nevýhodou temper je že nejsou voděvzdorné. Stačí trocha vody a rozpustí se. (granát je pořád černý, jenže okolí taky) Na druhou stranu - pod temperou je papír s megou a ti si s vodou taky zrovna nerozumí. Doporučuji spíše balakryl. nebo něco podobného.

Chápu že výroba není jednoduchá, ale myslím že výsledek stojí za to.

POZOR ZA NÁSLEDEK NERUČÍME!

 NAHORU

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: lol granat

sakrament,21. 11. 2011 21:12

megi su slabe ..ja použivam 50€march cracker a ta ked v tom buchl atak som ani netaregistroval ce hrach lieta. nezostalo po nom nič.

Líbí se vám to???

ADMIN ,26. 11. 2008 10:55

ahoj

jakub,4. 10. 2008 18:22

vov